Leka för att lära – utveckling, kognition och kultur är en bok som är indelad i tretton kapitel. Redaktörerna inleder med en översikt av bokens innehåll varpå tolv kapitel följer med olika författare som skriver om leken utifrån sina intresse- och/eller forskningsområden och med stor variation i innehållet.
Vi i Föreningen Lekarbetspedagogik vill belysa kapitel 11 När tryggheten känns avlägsen av Ingrid Sandén fil dr, som under många år varit utbildare i lekarbetspedagogik vid Högskolan i Malmö. Ingrid skriver om lekarbete inom specialpedagogiken och vilka teorier lekarbete stöder sig på. Hon beskriver hur lekarbete är av betydelse, när det gäller barns utveckling att:
– lära känna sig själv
– utvecklas kognitivt, socialt och emotionellt
– lära sig leka, först ensam med en vuxen och sedan i grupp.
Ingrid redogör för hur lekarbete praktiskt går till, och vilka barn som kan ha behov av lekarbete. Hon uppmärksammar flyktingbarnen.
Ingrid följer även upp kring vuxna som haft lekarbete som barn och citerar Lisa vars vardag i skolan var fylld av inre dramatik. Det Lisa minns är hur annorlunda det var i lekrummet mot i klassrummet. Ingen rädsla, inga frågor, det var som att komma till en oas.
”Det kändes som mina lärare gjorde klart för mig att det inte var tillåtet att vara som jag var. Men i lekrummet var det tillåtet.”
Kapitlet är välskrivet och mycket bra! I baksidestexten rekommenderas Leka för att lära till nybörjare i förskollärarutbildning. Leka för att lära har ett varierat och bra innehåll.
Skrivet av Gunhild Westman, fil lic