Laila Lindberg berättar i boken om sitt arbete med nitton barn med krigsupplevelser. Hon beskriver barnens och familjernas oroliga situation i Sverige i väntan på besked om asyl. Hon har fått kontakt med dem genom asylhälsovården i Söderhamn.
Hon beskriver, som titeln antyder, hur barnen gestaltar svåra, traumatiska upplevelser i lek och bildskapande. Laila använder lekarbetsmetoden i arbetet med barnen. De äldsta är 10 – 11 år och den yngsta knappt 2 år när samarbetet börjar. De flesta är 4 – 6 år. I den avskiljda, trygga leksituationen kan Laila och barnet mötas trots att de inte kan varandras språk. Bådas uppmärksamhet är riktad mot barnets lekhandlingar eller bildskapande och där kan barnets berättelse och Lailas uppmärksamhet och bekräftelse ske icke-verbalt.
Laila har två olika funktioner i kontakten med barnen och familjerna i boken. Hon är professionell lekarbetspedagog med lång erfarenhet, som möter barnen under strukturerade former i skolan eller annan lokal. Hon ställer dessutom upp utanför lekarbetet och hjälper dem och deras familjer, när hon tycker att det behövs. Familjerna flyttar ofta och Laila har kontakt med flera familjer och barn under lång tid efter det att de flyttat från Söderhamn och även sedan de lämnat Sverige, vilket hon berättar om. Det upptar en stor del av boken.
Det är en mycket intressant och gripande bok om barnens svåra uppväxtförhållanden. Tillfällena med lek hos Laila blir stunder av glädje för barnen och fylls av dem med meningsfullt sökande i lekens eller bildens form efter sammanhang och struktur. De utvecklas och kan börja i förskola eller skolan efter en tid med lekarbete. Det är en ny upplaga av boken med samma namn, som kom på eget förlag 2009. I den nya utgåvan beskrivs några fler barns svåra upplevelser och lekarbeten hos Laila. För övrigt är innehållet detsamma.
Förlaget skriver:
”Den här boken räddar liv. Den visar att man kan förebygga kriminalitet och apati/uppgivenhet förorsakade av traumatiska upplevelser. Bokens innehåll ger möjligheter till obegränsade besparingar så väl ekonomiska som humanitära. Laila Lindberg har tillsammans med fil.lic. Kerstin Gildebrand utvecklat metoden lekarbetspedagogik med början 1977. 1993 började hon vidareutveckla metoden för arbetet med förskolebarn med traumatiska upplevelser. Hon har sen dess använt metoden med stor framgång i arbetet med barn med krigsupplevelser. I leken kan man mötas och på det ickeverbala planet gestalta sina upplevelser trots att man inte förstår varandras talande språk. Leken är viktig för alla barns lärande och utveckling. Det är genom leken barnet utvecklar sin empatiska förmåga.”
Boken vänder sig till föräldrar, pedagoger och andra som kommer i kontakt med barn. Budskapet är tydligt: Lita på leken!
ISBN: 9789185903290